I følge Mental Health Statistics i 2018, har 74 % av mennesker følt seg stresset, og for tiden har denne faktoren blitt dypt påvirket av COVID-19-situasjonen1. Stress påvirker nesten alle deler av kroppen din, så effekten merkes osgå på det største organet i kroppen, som er huden2.
La oss finne ut hvordan stress påvirker huden din og hvilke strategier du kan tilpasse for å takle denne situasjonen.
Hva er stress?
Stress er kroppens naturlige reaksjon på det ytre eller indre presset den opplever3. Stress er den reaksjonen som prøver å tilpasse kroppen etter de skiftende forholdene. Hensikten bak dette er å beskytte kroppen mot de skadelige effektene av trykk.
Mange faktorer forårsaker stress, men mesteparten av tiden er årsaken arbeidsrelaterte problemer eller interne forhold.
Stress er faktisk en endring i hormoner som kortisol og adrenalin som utløser mange uønskede reaksjoner i kroppen4.
Stresstyper:
Det er hovedsakelig fire klasser av stress avhengig av systemene som stressfaktorer påvirker5. Disse inkluderer:
- Fysisk stress
- Psykologisk eller følelsesmessig stress
- Psykososialt stress
- Psykoåndelig stress
Av disse klassene er de fysiske og psykiske påkjenningene mest kjent. Psykologisk stress er sykdommen som omhandler dine følelser og atferd, mens fysisk stress er den hvor eksterne faktorer påvirker organsystemet ditt. Dette er den typen stress som påvirker huden din mest.
For eksempel er de skadelige UV-strålene som kommer fra solen en slags stressfaktor som forstyrrer den normale strukturen og funksjonen til hudcellene dine, så vi vil utvilsomt kalle det en type fysisk stress.
Effekter av stress på huden din
Effektene av stress involverer nesten alle deler av kroppen, men det vanligste spørsmålet er: Kan stress forårsake rynker eller hvordan påvirker stress huden din? Derfor vil vi nå se hvilken effekt stress har på huden:
1. For tidlig aldring:
Både psykiske og fysiske påkjenninger er synderne for tidlig aldring av huden. I følge eksperter produserer stressfaktorer som sol og røyking skadelige radikale arter som skader ytre hudceller og produserer tegn som fine linjer, rynker og matt slapp hud6. Sigarettrøyk skader også DNA i hårsekkene dine og gjør dem tynne og grå.
I henhold til psykologisk stress, sier en anmeldelse publisert i Dermatology Journal Online at langvarig psykologisk stress stimulerer nødmekanismer i kroppen7. Disse prosessene, hvis de aktiveres over lang tid, kan forårsake immundysfunksjon, DNA-skade og produksjon av skadelige arter, noe som bidrar til aldring av huden.
2. Utbrudd:
Har du noen gang lagt merke til at når du føler deg stresset får du mer alvorlige akneutbrudd? Høye nivåer av kortisol i kroppen på grunn av stress øker produksjonen av talg i ansiktet som tetter til porene, og forårsaker betennelse som ender opp i akne. Kortisol forstyrrer også produksjonen av hyaluronsyre som kan påvirke hudens naturlige fuktighetsinnhold8.
I en forskning fra 2017 ble sammenhengen mellom stress og akne hos 22-24 år gamle kvinnelige medisinstudenter studert9. Forskere fant ut at stress direkte påvirker alvorlighetsgraden av akne hos studenter.
3. Forverring av hudproblemer:
Stress er kjent for å forverre mange hudproblemer som hudutslett, eksem, psoriasis, rosacea og urticaria10. Dette er medisinske tilstander som må behandles raskt.
4. Tørr og matt hud:
Kjedelig og tørr hud er et vanlig tegn på forverret hudtilstand. Stress skader den ytre barrieren av huden som beskytter og holder fuktigheten låst. Denne skaden resulterer i tap av fuktighet og huden din ser tørr ut. Stress påvirker også produksjonen av hyaluronsyre som også kan gjøre huden din tørr og matt.
5. Forstyrrer hudpleierutinen:
Følelsesmessig stress påvirker ens rutine negativt. Man finner knapt motivasjonen til en slitsom rutine, så det blir vanskeligere å følge en hudpleierutine. Dette gjør huden din matt, utsatt for flere problemer og for tidlig aldring.
6. Mørke ringer:
Stress assosiert med søvnmangel kan forårsake poser under øynene og gi deg mørke ringer. Stresshormoner produserer søvnforstyrrelser som kan føre til tynning av huden og mer fremtredende blodårer og mørke vev under øynene11. Dette gir mørke ringer og posete øyne som blir mer uttalt ved langvarig stress.
Hvordan håndtere stress?
Nå er det store spørsmålet hvordan du kan håndtere stress slik at du kan beskytte deg selv mot dets negative effekter. Å håndtere stress er et sett med komplekse tips som du må følge avhengig av hvor alvorlig problemet ditt er.
For å håndtere fysisk stress, følg disse tipsene:
- Påfør solkrem hver dag
- Rens ansiktet ditt regelmessig
- Beskytt huden din mot direkte eksponering for miljøforurensning
- Hold deg hydrert
- Vær mer oppmerksom på kostholdsvanene dine og styrk immuniteten din
- Hopp aldri over noen trinn i hudpleierutinen din
- Bruk ansiktsserum:
My Inner Age™ ansiktsserum er laget for voksen kvinnehud.
Serumserien er laget som et nattserum du tar på før du legger deg om kvelden, som gjør at du slipper å tenke på dette om morgenen.
Våre serum er delt opp i 3 deler: C-vitamin, Retinol og Hyaluronsyre. Hver av disse har unike egenskaper som tilfører huden glød, strammer opp og gir en friskere hud.
Serumflaskene er merket med 1,2,3 for å gjøre det enklere å vite hvilken rekkefølge de skal påføres.
For å håndtere psykisk stress har vi listet opp noen mestringsteknikker som CDC12 mener kan vise seg å være effektive:
- Ta vare på deg selv
- Hold deg unna traumatiske hendelser
- Sett av tid til å gjøre noen avslappende aktiviteter
- Vær sosial
- Tren regelmessig
- Få nok søvn daglig
- Spis et balansert sunt kosthold
- Unngå alkohol og andre rusmidler
Oppsummering:
Stress er i ferd med å bli et vanlig problem i disse dager, som påvirker menneskekroppen på mange måter. I denne situasjonen kan det å kjenne effekten av stress på organene dine, spesielt huden din, hjelpe deg med å takle problemet. De viktigste effektene av fysiske og psykiske belastninger på huden er for tidlig aldring, akne, mørke ringer, tørrhet og matthet. Å prøve noen mestringsteknikker for å håndtere stress kan hjelpe deg med å bli kvitt dens negative effekter på huden.
Anti-Age Serumserie – 3 flasker
1https://www.mentalhealth.org.uk/statistics/mental-health-statistics-stress
2https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21087182/
3https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/s/stress
4https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/stress-and-your-health
5https://www.mentalhelp.net/blogs/types-of-stress-and-their-symptoms/
6https://www.muhealth.org/our-stories/premature-aging-four-biggest-culprits-watch
7https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24011311/
8https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7352952/
9https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5722010/
10https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4082169/#R121
11https://riveraesthetics.com/2020/01/29/effects-of-stress-and-hormonal-decline-on-the-skin/
12https://www.cdc.gov/violenceprevention/about/copingwith-stresstips.html